Seizoen 2014-2015

Concert 3 mei 2015
Tim “Harmony” Welvaars. Na voltooiing van zijn studie lichte muziek aan het Hilversums conservatorium voor saxofoon, piano en arrangeren, heeft Tim zich gespecialiseerd in jazzharmonica. In 1988 werd hij door Jerry van Rooijen geïntroduceerd als eerste (en enige) leerling van Toots Thielemans. Dit resulteerde in 1997, na het winnen van de Henny Huisman Soundmix Show als “Toots”, in de door BMG uitgebrachte CD ‘Colors of the wind’ met het Metropole Orkest en het Londens Symphonic o.l.v. Dick Bakker, met Tim als featured artiest. In de periode dat hij in Los Angeles woonde heeft Tim o.a. opgetreden met Stevie Wonder, Ray Brown en Lee Ritenour.

Phaedra is bassiste, zangeres en componist in haar eigen jazzband ‘Phaedra’, poptrio ‘McChicks’ en treedt op met diverse andere bands. Zij is een veelgevraagd freelance musicus in de pop-, jazz- en theaterwereld en werkte onder andere met Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper en diverse jazz- en popartiesten als de 3J’s, Krystl, Hind en Hans Vermeulen. Zij tourde in landen als Japan, Senegal, Oekraïne, Italië, Spanje en Amerika en maakte deel uit van de Dutch Jazz Expeditions naar India en Thailand. Phaedra studeerde basgitaar met bijvakken contrabas, zang en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam en werd in 2004 de eerste vrouwelijke Master of Music Basgitaar van Nederland.

Latin gitarist Ed Verhoeff is een veelzijdige muzikant, te bewonderen op elektrische en akoestische gitaar. Velen kennen hem uit de jazz-scene, maar ook in de crossover sfeer heeft hij veel bijgedragen aan het genre Latin in Nederland. Zo speelde hij met o.a. Nueva Manteca, Izaline Callister en Lilian Vieira. Ed Verhoeff is tevens hoofdvak docent gitaar op Codarts Rotterdam. Zijn veelzijdigheid maakt hem tot een veelgevraagd musicus. Hij speelde met musici als John Abercrombie, Philip Catherine, Hein van de Geijn, Gerard Presencer, Rick Margitza, Ivan Lins, Lincoln Monkeys, Alex Acuna, Andy Narell, Martin Verdonk, Karim Ziad, Arthur Verocai en het Metropole orkest. In de theaterwereld met Mathilde Santing, Ramses Shaffy, Madeline Bell en Julya Loco.

Eddie C is naast getalenteerd zanger en veel gevraagd percussionist ook nog eens zeer creatief componist en muziek vernieuwer. In Nederland en ver daarbuiten staat hij bekend om zijn interpretatie van Jazz, Funk, Latin, Pop en Dance muziek. Hij deelde in het verleden het podium met uiteenlopende artiesten als Sting, Chaka Khan, The Pointer Sisters, Candy Dulfer, Toto, Al Jarreau , Soul Sister and Wall Street Crash e.v.a. Als Eddie het podium opgaat is het feest. Zijn enthousiasme, glamour, warmte en explosie aan energie maken bij een ieder wat los. Naast zijn vele optredens verzorgt Eddie tevens percussie workshops. En speciaal voor kinderen heeft Eddie C een aangepaste kinderpercussie workshop. Eddie weet met zijn enthousiasme en zijn Amerikaanse uitstraling het publiek ademloos te boeien en te motiveren.

Concert 22 maart 2015
Het Night Owls kwartet is een kwartet met muzikanten die er vele jaren “New Orleans Revival”-stijl op zitten hebben. En belangrijk is dat er naast twee oudgedienden ook twee relatief jongeren bij zijn. Mooi is dat!

Karel Algoed, Contrabas, begon in Skiffle, Blues en Traditional bands in Kortrijk, het zuiden van Vlaanderen. Vrij vlug had hij zijn hart verloren in Gent en verhuisde naar die stad. Na jarenlange vaste medewerking bij “The Cotton City Jazz Band” ging hij de professionele toer op met o.a. Sammy Rimington. Nog steeds is hij over heel Europa gevraagd als bassist voor meerder projecten. Bijna altijd speelt hij overtuigd akoestisch, voor een grotere publiek laat hij gewoon een microfoon plaatsen. Alleen als hij met zijn Bluesband “Catfish” musiceert neemt hij wel eens een versterker mee. Naast de Contrabas is Karel ook in Brass Bands met Sousafoon actief. Ereburger New Orleans sedert 1979!

Frederik Van Den Berghe, drums, kan als veertiger reeds op een omvangrijke carrière terugzien. Degelijk opgeleid aan het Conservatorium was hij actief bij heel wat grote namen in Belgë: Arno, Milow, Trixie Whitley… om er enkele te noemen. Zijn eerste bands waren echter NO-bands. En dat gevoel heeft hij nooit verloren. Door zijn engagement in grotere acts had hij nooit echt tijd om naar New Orleans te reizen Voor twee jaar verdween hij voor een maand naar die stad. Zijn natuurlijke “drive” is door zijn rustige houding bijna onmerkbaar? Door zijn technische bagage blijft dat onopgemerkt. Horen doe je dat echter wél!

Georg “Schroeder” Derks, piano, de andere veertiger. Ook hij kan terug kijken op een degelijke opleiding. Afkomstig uit Kempen DE heeft hij daar een eigen band en is docent piano. Hij werd in de jaren negentig vaste pianist in de Maryland JB of Cologne. Daar is hij nog steeds bij actief, maar ook bij andere bands is hij een gewaardeerd medewerker. Een tiental reizen naar New Orleans en Ereburgerschap NO staan ook op zijn actief.

Joris De Cock, trompet, veteraan van het gezelschap. Met “Jeggpap” in de Dendermondse Honky Tonk Jazz Club voor 17 jaren en daarna 12 jaar Maryland DE. Na tien jaar onderbreking terug. Tussendoor was er medewerking met andere orkesten en stijlen tot zelfs Big Band. Doel blijft echter New Orleans Revival Jazz! Vijftien NO reizen en 2 maal (?) Ereburger NO op de teller. Vooral de vriendschap met Bob French (+2012) en Dave Bartholomew zijn herinneringen om te koesteren. Muziek maken met en ten huize logeren waren een privilege om New Orleans anders te beleven!

1 februari 2015
Het Thomas Baggerman Trio bestaat uit de broers Thomas (‘88) en Max (‘90) Baggerman op gitaar en Machiel Willemsen (‘70) op contrabas. Het trio speelt gypsy jazz met invloeden uit bebop, latin, bossa nova, tango, klassieke muziek en eigen werk. Dit alles met een eigentijdse, moderne ‘touch’ en altijd intens en recht uit het hart gespeeld. Sinds het ontstaan van het trio in 2009 hebben de jongens in binnen- en buitenland al furore gemaakt. Ze speelden al op de grote festivals zoals Jazz in Duketown, Breda Jazzfestival, Djangofestival Liberchies (BE), Django Reinhardt Festival Hildesheim (DE), Augsburg Django Memorial (DE) en ‘swerelds bekendste Django festival in Samois sur Seine (FR). Het trio staat garant voor een swingende en afwisselende show, waarbij het enthousiasme en de muzikale interactie zeer aanstekelijk werkt. Dit alles wordt gebracht met een eigentijdse, moderne ‘touch’ en altijd intens en recht uit het hart gespeeld.

9 november 2014
Brooks Tegler heeft meermaals op het Breda Jazz Festival gespeeld en was ook al eens te gast bij Jazz at the Castle in 2008. Toen werd onder zijn leiding op het Jazz Festival een “Recreation of the Benny Goodman 1938 Carnegie Hall Concert” gespeeld. (Zie ook de voorbeschouwing van april 2008.) Dit is tekenend voor Brooks Tegler, als orkestleider is hij ongeëvenaard en beschikt hij over een reusachtige bibliotheek met authentieke arrangementen die destijds door grote namen als Duke Ellington, Benny Goodman, Artie Shaw, Glenn Miller en Woody Herman werden vertolkt. Hij heeft dan ook leiding gegeven aan vele orkesten en is verantwoordelijk voor vele remakes.

Wij kennen hem in de eerste plaats als drummer en geldt hij als opvolger van Gene Krupa. Met zijn stuwende stijl is hij een graag geziene begeleider in bands die zich op de muziek uit de swingperiode richten. En hoewel hij geboren is in 1954 en dus die periode niet daadwerkelijk heeft meegemaakt, kan hij gerust als een expert worden beschouwd. Hij is te beluisteren op meer dan 100 albums waaronder meer dan 8 onder zijn eigen naam.

Een grootheid als Brooks Tegler verdient het om met de best mogelijke musici samen te spelen en daarom is Jazz at the Castle er trots op dat we naast Brooks kunnen presenteren twee Nederlandse musici die op hun gebied aan de absolute top staan: Robert Veen en Harry Kanters. Voor de bezoekers van Jazz at the Castle al lang geen onbekenden meer.

21 september 2014
Het Naomi Adriaanz Trio. Jazzklassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50. U herkent ze vast! Gespeeld op gitaar, contrabas en sax aangevuld met één, twee of driestemmige vocalen en energieke improvisaties. Ja, dan klinken ze soms misschien net even anders. Het trio wordt gevormd door Naomi Adriaansz (sax/voc), Jeroen Koning (gitaar/voc) en Fons Toonen (bas/voc).