Seizoen 2013-2014

25 mei 2014
Ditmaal drie door de wol geverfde professionele musici met een grote reputatie die in Breda zijn dankzij het Breda Jazz festival. Zij hebben met elkaar gemeen dat zij alle drie langdurig hebben gewerkt op amusementsparken als Walt Disney World. Bovendien maakten zij deel uit van de fameuze Terrier Brothers. Deze rock band speelde jarenlang in Lil’ Darlin’s Rock and Roll Palace in Kissimmee, FL waar zij optraden met rock and roll legendes zoals Coasters, Drifters, Diamonds, Platters, Tokens, Contours, Shirelles, Marvelettes, Dixie Cups, Frankie Ford, Sam Moore, Lou Christy, Little Anthony, Peter Noone, Spencer Davis, Mama’s & Papas, Gary “U.S.” Bonds, en talloze anderen. Een ander een ander gemeenschappelijk element is hun betrokkenheid bij The Black Dogs. Opgericht in 1987 bestonden The Dogs uit een een groep professionele muzikanten met hun wortels in de Dixieland jazz. In 1989 braken zij door in het jazz festival circuit met hun unieke mix van muziekstijlen zoals Dixieland, Swing, Big Band, R & B, Rock n Roll, Latin, Gospel, Ragtime, Blues, Zydeco, New Orleans second line en Mardi Gras. Zij maakten talloze succesvolle tournees over de hele wereld. Ofschoon deze band officieel is opgeheven in 1997 treden zij nog vaak op als reünieorkest.

Eddie Metz werd geboren in Allentown, Pennsylvania en groeide op in Ann Arbor, Michigan. Toen hij drie jaar was kreeg hij zijn eerste set drumsticks van de drummer van de Dixieland band waarin zijn vader speelde. Op twaalfjarige leeftijd speelde hij voor het eerste als professional en is sindsdien niet meer gestopt. In 1982 toen hij het befaamde “Jazz Studies Program” aan het William Paterson College of NY volgde, toerde hij 6 maanden rond met het Count Basie Orchestra.
Bekend om zijn “rock solid time” en swingende muzikale stijl, is Eddie als de favoriete drummer van veel jazzperformers geworden. Een korte lijst bevat namen als Dick Hyman, WarrenVache’, Jr, Chick Corea, Michael Feinstein, The Woody Herman Orchestra, Clark Terry, Arturo Sandoval, Scott Hamilton, Bill Allred, Bucky Pizzarelli, RalphSutton, The Tommy Dorsey Orchestra met Buddy Morrow, Eddie Higgins, Ken Peplowski, TommyNewsom, Wycliff Gordon, Kenny Drew, Jr., Bob Wilber, Kenny Davern, MiltHinton en vele anderen. Verder werkte hij met grote namen als Ella Fitzgerald, Mamas & Papas,Joe Williams, Sarah Vaughn, Bob Crosby, The Platters, Sammy Davis, Jr. The Drifters, Rosemary Clooney, Woody Allen, Patti Page en vele anderen.

Singer-Songwriter Tom Hook (piano and vocals) begon zijn loopbaan in Kansas City Missouri met optredens in regionale jazz- en rock bands en als stage performer in Worlds of Fun themapark. Hij verliet Kansas in 1980 en startte een langdurige samenwerking met de Delta Queen Steamboat Company en werkte als entertainer en orkestleider op verschillende schepen op de Mississippi. Daarna werkte hij als vaste musicus onder andere bij Walt Disney World in Orlando. Vanaf 1990 werkte Tom in verschillende rollen in Disney World, Las Vegas, de Mississippi schepen, Universal Studios en clubs in New Orleans. Daarnaast speelde hij regelmatig met de Black Dogs en de Terrier Brothers. Daarnaast trad hij als solist op op talloze jazz festivals over de gehele wereld.

Bobby Durham (bass) is geboren in Bainbridge, Georgia en werd drie maal genomineerd voor de Georgia All-State High School Band op Tuba en geselecteerd voor de All-American High School Band in 1971 op hetzelfde instrument. Hij ontving de Yamaha College Scholarship Award in 1975 en studeerde af aan de University of Southern Mississippi in 1976. Hij werkte als vaste musicus op Astroworld in Houston , Texas , Walt Disney World and Universal Studios in Orlando , Florida and at Opryland in Nashville , Tennessee. Naast zijn optredens met de Terrier Brothers en The Black Dogs werkte hij op veel jazz festivals en cruises met de Jack Daniels Silver Cornet Band en the Titan Hot Seven. Al meer dan 10 jaar werkt hij vaste als musicus, entertainer, cruise director en orkestleider voor de Delta Queen Steamboat Company. Afwisselend speelt hij op bas, tuba, gitaar en banjo.

30 maart 2014
Op zondag brengt zanger Philip Paar met zijn trio een hommage aan “The Voice” : Frank Sinatra. De liefhebbers van “Ol’ Blue Eyes” en het American Songbook kunnen hun hart ophalen. Philip Paar is een zanger in de grote traditie van vocalisten als Sinatra, Perry Como, Tony Benett en Mel Tormé, maar wel met een eigen geluid, presentatie en uitstraling. Philip Paar volgde zanglessen bij docenten aan het Conservatorium van Amsterdam en won diverse muziekprijzen, waaronder de Conamus-award. Voor de Avro-radio stond hij in de schijnwerpers met het Metropole orkest onder leiding van Lex Jasper, met big-band the Skymasters, alsook met de Swingmates o.l.v. vibrafonist Frits Landesbergen. In Duitsland maakte Philip opnames met het Radio Symphonie orkest van de Norddeutscher Rundfunk. Philip trad op tijdens theater-concerten met Madeline Bell, Georgie Fame en de Nederlandse zangeres Gerrie van der Klei. Voor de Avro, Tros en RTL-4 werkte Philip mee aan diverse TV- en radioprogramma’s, waaronder een optreden met de combo van pianist Cor Bakker. Op het Leidse Jazzfestival won hij de ‘Keytown Award’ als beste solist, en verzorgde hij optredens met o.a. Louis van Dijk, the Dutch Swing College Band en de ‘Young Sinatra’s’.

De bezetting bestaat uit: Kees van Zijp (piano), Marcel Booij (contrabas), Bob Dekker (drums). Pianist Kees van Zijp verstaat als geen ander de kunst van het begeleiden. Met hem aan de piano is Philip Paar bij elk optreden verzekerd van een ‘warm bad’. Kees kan ook uitstekend soleren en telkens verrassend improviseren aan zijn instrument. Hij was (o.a.) jarenlang de vaste pianist van de band ‘Jazz Connection’. Bij deze band werkte Kees tevens als componist en arrangeur. Hij zag met dit orkest alle uithoeken van de wereld op vele tournees. Contrabassist Marcel Booij studeerde af aan het Hilversums Conservatorium bij Koos Serierse. Marcel Booij heeft ruime ervaring als all-round bassist, zowel in de theaterwereld als alle gebieden daarbuiten. Een paar namen: het Haags Jazz Quartet, Trio Harry Happel, Quintet Babette van Veen, de Midland Big Band en het ‘Rainbow Quintet’ met de legendarische drummer Gerard van Bezey. Marcel speelde tevens bij het Metropole Orkest en trad op in theaterprogramma’s met o.a. Berdien Stenberg en Henk Elsink. Op slagwerk is Bob Dekker niet alleen een onovertroffen ‘swinger’, maar ook een meester in het aanvoelen de tedere ballad. Het leveren van Latijns Amerikaans vuurwerk kan je ook met een gerust hart aan hem overlaten. Bob Dekker studeerde af aan het conservatorium in Hilversum en speelde daarna in befaamde orkesten en combinaties als ‘the Swingmates’ van Frits Landesbergen. Samen met the Swingmates won Bob een Edison. Bob Dekker was 15 jaar lang de vaste drummer van ‘The Dutch Swing College Band’ en toerde met hen over de gehele wereld. Op het North Sea Jazz Festival won hij met “The Dutch” de befaamde ‘Bird Award’. Hij begeleidde voorts sterren als Louis van Dijk, Pim Jacobs en Deborah Carter.

2 februari 2014
Jazz at the Castle bestaat 25 jaar. Daarom naast de ervaren musici Robert Veen en Raymond van der Hooft twee jonge talenten. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Gijs Idema (17 jaar) op gitaar en Cas Jiskoot (16 jaar) op bas studeren aan Jazzschool Den Haag. Zij spelen daar onder meer in combo’s o.l.v. Aleks Milo, Niels Tausk en Robert Veen. Het is voor het eerst dat jazzmusici van hun leeftijd met overtuiging kiezen voor de meer traditionele jazzvormen en ook nog eens op zeer hoog niveau!

Robert Veen is een grote naam in de wereld van traditionele jazz en swing. Al jarenlang een vaste gast op het Breda Jazz Festival, vaak met speciale projecten. Ook trad hij al eerder op voor Jazz at the Castle, voor het laatst in 2008 met een trio en in 2008 en 2009 tijdens de Christmas-party. Een muzikale duizendpoot: een veelgevraagd freelance musicus, arrangeur, componist en leraar. Studeerde in 1985 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag op altsaxofoon maar bespeelt in de dagelijkse praktijk alle denkbare saxofoons, klarinetten en dwarsfluit. Speelde als lid van de Tribute Big Band o.l.v. John Clayton met beroemdheden als Sarah Vaughan, Harry Edison, Snooky Young, Buddy Tate, Monty Alexander, Milt Jackson, Al Cohn e.v.a. Hij maakte jarenlang deel uit van o.a. Harlem Bound, The Down Town Jazz Band en The New Orleans Syncopaters. Als freelancer speelde hij met een indrukwekkende reeks orkesten en bekende jazz-grootheden in binnen- en buitenland, zoals Spiegle Wilcox, Bob van Oven (ex-Dutch Swing) en Mike Goetz. Ook is hij regelmatig te horen met Joep Peeters in verschillende combinaties. Robert is een van de drijvende krachten achter “The Beau Hunks”, een orkest dat in wisselende samenstelling concerteert en CD’s uitbrengt. (o.a.de Laurel and Hardy filmmuziek gecomponeerd door Leroy Shield, de suites van Ferde Grofé en de eigenzinnige muziek van Raymond Scott). The Beau Hunks Saxophone Soctette, een 13-mans orkest met 9 rietblazers, treedt regelmatig op in de grote concertzalen van Nederland en Duitsland. De meest recente projecten waar Robert momenteel mee optreedt zijn: The Jimmie Lunceford Legacy Orchestra, Lester Leaps Again, The Beau Hunks Saxophone Quartet, Three for the Road en That’s Jazz. Op het Basta-label zijn van The Beau Hunks diverse CD’s uitgebracht, o.a. met Al Gallodoro en het Metropole Orkest. De Aces of Syncopation is één van de vaste combinaties van Robert. Daarin speelt hij voornamelijk sopraansax en klarinet en is hij te beluisteren als hartstochtelijk geestverwant van Sidney Bechet in het traditionele- en Franse jazz-repertoire.

Raymond van der Hooft geboren in Den Haag in 1966 werkt als sociotherapeut. Is sinds 1981 actief in verschillende orkesten. Is volledig autodidact. Maakt vanaf 1981 furore met de Willick Square Jazzband (o.a. Michael Varekamp). Hij ontmoette in die tijd Robert Boonen die in de Blue Friends Jazzband speelde. Later heeft Raymond hier ook nog enige tijd deel van uit gemaakt. Met zijn silversparkle Slingerland drumkit heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld maar is ook helemaal thuis in drumstijlen zoals van Zutty Singleton en Gene Krupa. Naast drummer in Het Nederlandstalig Dixielandorkest is Raymond sinds 1990 ook een vaste waarde in de Dixieland Crackerjacks en sinds 2007 de vaste drummer in de befaamde Harbour Jazzband.

17 november 2013
Tim Kliphuis & friends: “Celebrating Stéphane Grappelli”. Tim Kliphuis is een grote naam in de gypsy jazz-wereld door zijn werk met o.a. Rosenberg Trio en Fapy Lafertin, en wordt wereldwijd gezien als de erfgenaam van de Franse jazzviolist Stéphane Grappelli. Op het programma staat de favoriete muziek van Grappelli, Ellington en Hoagy Carmichael, Tims eigen stukken ‘Lucy’s Waltz’ en ‘Samba for Paula’ en een onverwacht pareltje uit de klassieke hoek! Tijdens het Richard-Strauss-Festival in Garmisch- Partenkirchen verbaasde Tim zijn toehoorders met improvisaties op klassieke muziek, zo improviseert hij o.a. op Vivaldi, Vaughan Williams, Richard Strauss en Benjamin Britten. Hij heeft op het podium gestaan met legendarische musici als Frankie Gavin, Richard Galliano en Les Paul maar blijft ook in touch met de traditionele Sinti gypsy door regelmatig met o.a. het Rosenberg Trio op te treden. Hij heeft opgetreden en workshops gegeven in de VS, Canada, VK, Zuid Afrika, Japan en overal in Europa. Hij is docent aan het conservatorium in Tilburg.

Vincent Koning geboren in den Helder in 1971 studeerde in 1997 Cum Laude af aan het Koninklijk Conservatorium van den Haag en in 1998 aan het Hilversums Conservatorium. Geïnspireerd door gitaristen als Kenny Burrell, Tal Farlow en Wes Montgomery vond hij zijn eigen weg in de traditionele jazz. Hij deelde het podium met namen als: Benny Bailey, Teddy Edwards, John Hicks, Tal Farlow, David Murray, Barry Harris, Vincent Herring, Joe Cohn, Piet Noordijk, Harry Verbeke, Cees Slinger, Jarmo Hoogendijk en vele anderen. Vincent speelt veel in binnen- en buitenland en trad meerdere malen op in Japan, Singapore, Siberië, de Baltische Staten en Praag. Hij heeft als freelance musicus vele CD’s opgenomen.

Dion Nijland is geboren in 1970 in de Achterhoek en na een aantal omzwervingen in 1999 afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Vanaf dat moment heeft hij zijn energie vooral besteed aan het (mee helpen) optuigen van een aantal groepen en projecten. Dion is gepassioneerd contrabassist en componeert voor een aantal van zijn eigen groepen. Als docent geeft hij workshops en individuele lessen aan amateurs, professionals en kinderen. Zijn hart ligt bij muziek die uitdaagt, prikkelt en ontroert. Hij speelt jazz, improvisatie-, wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie, Talking Cows, Trio van Binsbergen/Nijland/Sun, TOM en Wolfspeelt. Daarnaast speelt hij met enige regelmaat in het trio van Oleg Fateev, het trio van Tim Kliphuis en het kwintet van Mischa van der Wekken.

13 september 2013
Triple Word bestaat uit Rik van den Bergh (baritonsaxofoon, klarinet & basklarinet), Durk Hijma (gitaar) en Frans van Geest (contrabas). Triple Word is een trio dat is ontstaan uit een muzikale ontmoeting tijdens North Sea Round Town in 2011. Hierna speelden zij regelmatig bij Frans thuis met als enig doel het muzikale plezier. In de loop der tijd ontstonden er uitgekiende arrangementen en Rik pakte na jaren zelfs weer zijn klarinet op. Dit geeft het trio nog meer mogelijkheden en kleur. Het resultaat is een hecht samenspel met volop vrijheid tot muzikaal initiatief. Het repertoire bestaat voor een groot deel uit werk van Duke Ellington’s alterego Billy Strayhorn. Daarnaast speelt Triple Word ook bewerkingen van ‘originals’ en eigen werk. Het trio is ook vaak te horen met zangeres Patricia Wisse als gast.

Rik van den Bergh is geboren in jazzstad Breda in 1970 en startte op 10-jarige leeftijd met klarinetspelen. Hij speelde als teenager al met musici als Dan Barrett en Tom Baker. Na enkele jaren studie medicijnen switchte hij in 1992 naar het Koninklijk Conservatorium in den Haag. Toen hij afgestudeerd was legde hij zich volledig toe op de bariton saxofoon. Rik was een van de zeer weinige Nederlandse bariton saxofonisten die zich volledig richtte op de bariton. Zijn spel is geworteld in dat van Pepper Adams, Harry Carney en Charlie Parker. In 1999 won hij op het Breda Jazz festival de Kobe Award en toerde twee maal door Japan als solist. In Nederland speelde hij met de legendarische Teddy Edwards en speelde onder andere in Peter Ypma & his Eleven, Frits Landenbergen’s Baileo Big Band, Young Sinatras en the Rotterdam Jazz Orchestra. Hij speelde met de New Cool Collective Big Band en is regelmatig te zien en horen bij the Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In 2002 speelde hij op North Sea Jazz Festival. Op dit ogenblik heeft hij een kwintet met de trombonist Bart van Lier en dus het trio Triple World dat nu voor Jazz at the Castle optreedt.