Seizoen 2016-2017

Zondag 21 mei 2017
Het laatste concert van seizoen 2016-2017 was een waardige afsluiter van het seizoen en een mooie start van het Breda Jazz Festival dat op donderdag 25 mei 2017 begint. Harry Kanters, Eiji Hanaoka en Frits Landesbergen vormden speciaal voor dit concert een trio. Foto’s van dit concert zijn te vinden in het fotoarchief seizoen 2016-2017.

Harry Kanters speelde in 1976 voor het eerst op het Bredase jazzfestival. Afgelopen jaar vierde hij dit 40-jarig jubileum met een uitverkocht concert tijdens het Breda Jazz Festival. Tijdens dat concert werd ook zijn eerste solo-CD gepresenteerd. Hoewel Harry van origine een multi-instrumentalist is, legt hij zich voornamelijk toe op het specialiseren in de diverse jazzpianostijlen. Noem het maar op: van ragtime en Harlem-stride tot swing en vroege bebop.

Harry heeft met veel jazzgrootheden gespeeld waaronder Lilian Boutté, Deborah J. Carter, Denise Gordon, Tom Baker, Warren Vaché, Enrico Tomasso, Leroy Jones, Rod Mason, Roy Williams, Dan Barrett, Bert Boeren, Harry Allen, George Probert, Anti Sarpila, Don Vappie, Sean Moyses, Brooks Tegler, Jason Marsalis, Frits Landesbergen, Trevor Richards. Geregeld ontvangt Harry een uitnodiging van een internationaal Jazzfestival en hij heeft inmiddels gespeeld in Japan, Australië, Qatar, Oman, California, Pennsylvania, Louisiana, Florida, Zweden, Zwitserland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Schotland, Hongarije en natuurlijk de Benelux.

Eiji Hanaoka. Geboren in Tokio in 1944 kreeg hij al jong les van een van Japans beste klarinettisten Eiji Kitamura. Op de middelbare school speelde hij in diverse dixieland jazzbands. In 1981 verscheen hij op het Los Angeles Classic Jazz festival en sindsdien leidt hij een eigen orkest, gespecialiseerd in de swingmuziek zoals gespeeld door Benny Goodman in de “small combo’s”. Eiji is al jaren lang een vertrouwd gezicht tussen de verschillende solisten die op het Breda Jazz Festival spelen. Eiji is niet alleen als solist aanwezig in Breda maar ook als officieel vertegenwoordiger van Kobe Jazz Street, het Japanse jazzfestival dat nauwe banden heeft met het Breda Jazz Festival.

Frits Landesbergen (Voorschoten, 1961) is een vibrafonist, slagwerker, arrangeur en producent. Hij wint al op zijn 25ste de Wessel Ilckenprijs. Landesbergen speelt mee op ruim 120 albums als sideman bij onder anderen Madeline Bell, Ann Burton, Louis van Dijk, Laura Fygi, het Rosenberg Trio, het Metropole Orkest en het trio van Monty Alexander. Hij is docent vibrafoon, slagwerk en combospel aan het conservatorium te Den Haag en beheert zijn eigen boekingsbureau Landesbergen Music. In 2014 richt hij de North Sea Big Band op. De muzikant woont tegenwoordig in Wassenaar.

Zondag 26 maart 2017
Het vierde concert van het seizoen 2016-2017 werd verzorgd door het Jetse de Jong kwartet. Het kwartet ontstond in september 2015, in eerste instantie als trio, maar snel werd zangeres Manon Nijenhuis aan het internationale gezelschap toegevoegd. De bezetting bestaat uit Jetse de Jong (piano), Manon Nijenhuis (zang), Aurel Violas (drums) en Henk Haverhoek (contrabas), die Kimon Karoutzos (contrabas) verving. De vier muzikanten hebben elkaar op het conservatorium van Amsterdam gevonden waar ze studeren op Manon Nijenhuis na. Zij studeert aan het conservatorium van Utrecht. Opvallend is, is dat de gemiddelde leeftijd ligt rond de 20 jaar.

Alle vier zijn zij gegrepen door de jazzmuziek van hun idolen, waaronder Ella Fitzgerald, Oscar Peterson en Fats Waller. Bij Jazz at the Castle verzorgt het kwartet een tribute-concert, waarbij het repertoire van pianist, zanger, componist en komiek Fats Waller aan bod komt. Daarnaast vertelt Jetse de Jong het publiek tussen het musiceren door het een ander over deze grootheid uit het swing-tijdperk. Foto’s van dit concert zijn te vinden in het fotoarchief seizoen 2016-2017.

Zondag 29 januari 2017
Het derde concert van het seizoen 2016-2017 werd verzorgd door het Ellister van der Molen / Floriaan Wempe kwartet. De bezetting bestond uit: Ellister van der Molen (trompet); Floriaan Wempe (saxofoon); Joep Lumeij (bas); en Martien Oster (gitaar). Tevens speelde Pepijn Mouwen, winnaar van de Jazz at the Castle Talent Award 2016, een aantal nummers mee. Foto’s van dit concert zijn te vinden in het fotoarchief seizoen 2016-2017.

Ellister van der Molen (trompet) ging op haar twaalfde al aan vaders hand mee naar concerten van Nederlandse jazzgroten als Ferdinand Povel en Jarmo Hoogendijk. Ze werd als jong talent op het Haagse conservatorium op de afdeling trompet (klassiek) toegelaten, maar koos al snel voor de jazz. Ellister vervolgde haar studie bij onder meer Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen en Frans Elsen. Met diverse bands speelt ze over de hele wereld. Inmiddels is ze te horen op talloze cd’s. Als gastsolist speelt ze onder anderen met Rein de Graaff, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en in de National Concert Hall in Dublin met het Dublin Jazz Orchestra. Daarnaast opereert Ellister steeds meer als bandleider, componist en arrangeur.

Floriaan Wempe (saxofoon) won, amper 12 jaar oud, een tweede prijs in het nationale Prinses Christina Jazz Concours. In de volgende jaren maakte hij deel uit van een groep jonge beloftes onder leiding van Robert Veen. Zij speelden vier maal bij het North Sea Jazz Festival en wonnen in 2006 het Prinses Christina Jazz Concours. In 2010 werd winnaar van de Leidse Jazz Award en genomineerd voor de prestigieuze Deloitte Jazz Award. In september 2012 volgde zijn debuut-cd ‘Flo’s Flow’ met pianist Karel Boehlee, bassist Jos Machtel en drummer Willie Jones III. In mei 2014 behaalde Floriaan cum laude zijn masterdiploma met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Floriaan heeft gestudeerd bij en/of het podium gedeeld met onder anderen Chris Potter, Roy Hargrove, Aaron Goldberg, Benjamin Herman, Peter Beets, Rik Mol, Juraj Stanik, New Cool Collective, Frank McComb, Slide Hampton, Reuben Rogers en Gregory Hutchinson.

Joep Lumeij (bas) studeerde contrabas en gitaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij speelde in talloze theaterproducties en musicals met de meest uiteenlopende artiesten van Astrid Seriese tot Andre van Duin en van Ramses Shaffy tot het Nederlands Kamerkoor. Tevens was hij orkestleider van het Deep River Quartet. Daarnaast wordt hij regelmatig ingezet bij diverse kleinere en grotere projecten.

Martien Oster (gitaar) studeerde aan het Musician Institute in Los Angeles. Hij is o.a. winnaar geweest van het Meervaart Jazz Festival. Op zijn vierentwintigste werd hij docent aan het Hilversums Conservatorium, het latere Conservatorium van Amsterdan, waar hij nog steeds hoofdvakdocent is. Martien is een gitarist met een brede achtergrond. Hij speelde onder anderen met Chet Baker, Toots Thielemans, Deborah Brown, Diana Krall, Scott Hamilton en Monty Alexander.

Pepijn Mouwen (1999) is een bijzonder talent op de altsaxofoon. Als leerling van de Nieuwe Veste volbracht hij in 2015 zijn C-Bijzonder examen. In 2016 won hij de solistenprijs van de Jazz at the Castle Talent Award tijdens het Breda Jazz Festival. In 2016 nam hij met City Jazz Breda deel aan het Princes Christina Jazz Concours 2016. Pepijn Mouwen maakt onder andere deel uit van The Southern Pearl Jazz Band en De Nieuwe Veste Bigband. De Nieuwe Veste Bigband is opgericht in 1998 als ensemble van het Bredase centrum voor de kunsten, Nieuwe Veste, is uitgegroeid tot een hecht collectief.

Wilt u donateur van stichting Jazz at the Castle worden? U bent van harte welkom. Kijk dan bij Concerten bijwonen.

Zondag 13 november 2016
Het tweede concert van het seizoen 2016-2017 is verzorgd door een bezetting met top musici die voor vele muzikale verrassingen heeft gezorgd: Michael Varekamp (trompet/vocals); Dmitry Shapko (tenorsax); Rob van Kreeveld (piano). Het trio is tijdens het concert aangevuld met Vincent Kuiper. Foto’s van dit concert zijn te vinden in het fotoarchief seizoen 2016-2017.

Michael Varekamp
Michael Varekamp

Michael Varekamp (1968) is een jazztrompettist die zich thuis voelt zowel in de traditie van Louis Armstrong en Duke Ellington, als van in die van Miles Davis. Varekamp wordt internationaal gezien als specialist op ‘Louis Armstrong gebied’, waar hij in steden als Tokyo, Sydney en New York volledige programma’s aan wijdde. In Nederland tourt hij momenteel langs alle theaters met zijn voorstelling “Louis!” Op zondagmiddag 13 november put hij uit eigen werk, waarbij vrijheid en traditie moeiteloos in elkaar overlopen, met inspiratie en creativiteit als voornaamste drijfveer.

Michael Varekamp studeerde in 1996 Cum Laude af als uitvoerend en docerend musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij onder meer les had van Ack van Rooijen. Sindsdien reisde hij in verschillende formaties (Dutch Swing College Band, Fra Fra Sound) over vrijwel de gehele wereld. Hij is te beluisteren op talloze CD’s.

Dimitri Shapko is een Russische tenorsaxofonist die ondanks de belemmeringen van het ijzeren gordijn aan de jazz verslingerd is geraakt. Hij is het kind en het kleinkind van beroemde klassieke musici. Zijn grootvader was operazanger bij het Bolshoi theater in Moskou en zijn moeder was concertpianiste en docente aan het conservatorium. Shapko ontdekte de jazz op tienjarige leeftijd toen hij stiekem luisterde naar “The Voice of American Radio”. Een Rus die het American Songbook verkiest boven Tchaikovsky en Rachmaninoff.

In 1990 kwam Dimitri Shapko naar het westen. In 1992 werd hij geprezen als de ontdekking van het jaar bij het North Sea Jazz Festival. Hij vertrok naar New York waar hij onder andere speelde met Wynton Marsalis, Al Grey, Doc Cheatham, Benny Waters, Lionel Hampton, Clark Terry, Sol Yeaget, Lorna Watson, Ali Jackson, Jeniffer Vincent, Steve Kirby, Debora Brown, Rob Agerbeek, Doug Sides, Margorie Barns, Debora Carter in jazzclubs such as The Village Vanguard, Sweet Basil, Visiones, Smalls, Blue Note, Birdland, Sardi’s, Iridium, Metropolis.

Dimitri speelde met zijn band op het Newport Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, The Montreux Jazz, Juan Les Pins Festival, Maastricht Jazz Festival, Breda Jazz Festival, Harlem Jazz Festival, New York Jazz Festival, Festival du Jazz du St.Germain Des Pres, Montreal Jazz Festival, Vancouver Jazz Fesival, Calgary Jazz Festival en vele andere festivals.

Rob van Kreeveld begon zijn professionele loopbaan in de rock-‘n-roll. In de periode 1963-1967 studeerde hij klassiek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder Theo van der Pas en in dezelfde tijd werd hij, in 1964, pianist en comboleider bij Cabaret PePijn van Paul van Vliet. Hij componeerde voor de cabaretier de muziek van enkele bekende liedjes, zoals “Veilig achterop bij vader op de fiets” en “Meisjes van dertien”. Van Kreeveld zou tot 1977 bij Van Vliet werken. Vanaf 1979 gaf hij les aan het conservatorium in Rotterdam en in Den Haag. Ook was hij visiting professor bij verschillende conservatoria in het buitenland, onder meer in Boston. In de periode 2003-2005 toerde hij met De Baileo Big Band.

In de jazz werkte hij samen met onder anderen Stan Getz, Joe Lovano, Joe Pass, Woody Shaw, Philip Catherine, Toots Thielemans, Rita Reys, Ann Burton, Greetje Kauffeld,Denise Jannah en Gerrie van der Klei. Hij heeft verschillende platen gemaakt.

Wilt u donateur van stichting Jazz at the Castle worden? U bent van harte welkom. Kijk dan bij Concerten bijwonen.

Zondag 25 september 2016
Het eerste concert van het seizoen 2016-2017 is verzorgd door Chris Peeters met haar trio bestaande uit Dirk van der Linden, Jean Van Lint en Stijn Wauters. Voorafgaand aan het concert is Stijn Wauters vervangen door het jonge talent Daan Demeyer. Foto’s van dit concert zijn te vinden in het fotoarchief seizoen 2016-2017.

Chris Peeters
Chris Peeters

Chris Peeters. “Chris Peeters is een van de drie muzikale dochters van de alom bekende Bredase Jazzmusicus Joep Peeters. Zij groeide op in Breda en ging na haar studies aan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum en de Avans Hogeschool in Breda vocale jazz studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Zangeressen zoals Anita O’Day, Madeleine Peyroux, Billie Holiday en Blossom Dearie zijn haar voorbeelden. Na haar afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium, vervolgt ze eigenzinnig haar weg als vocalist en songwriter. IJzersterke timing en loepzuivere melodieën zijn haar handelsmerk.

Haar debut CD My Name Is Chris bevat 13 liedjes met in ieder haar originele kijk op alledaagse dingen. Alle liedjes hebben een luchtigheid, vrolijkheid in zich; óók degene die pijn beschrijven. In You Let Me Down laat ze bijvoorbeeld horen dat melancholische pijn ook een hele mooie kant kan hebben. In Chris’ Blues stelt ze zich in feite aan je voor met haar motto ‘A Little Strange is Good’ (zie videoclip!), en haar liefde voor dansen komt goed naar voren in het swingende It’s Love. Stilistische iconen als Marlene Dietrich, Fred Astaire en Audrey Hepburn inspireerden haar tot het maken van Suit, een ode aan hun tijdloze stijl. De franse track La Valse des Lilas toont haar verbondenheid met deze taal – ze zat eerder al in een band waarin ze louter Franse nummers zong. Op deze manier komt ze in elk nummer weer met een stukje van zichzelf, wat het album tot een klein, intrigerend dagboekje maakt!

Chris Peeters zong op jazzfestivals in Costa Mesa (USA), Breda, Frankfurt (D), Wageningen, Eindhoven, Den Bosch, Praag (CZ) en North Sea Jazz Den Haag. Op het Breda Jazz Festival won ze de Japanse ‘Kobe Jazz Award’, met als gevolg dat ze zong op het ‘Kobe Jazz Street Festival’ in Japan.

Dirk van der Linden werd geboren te Antwerpen op 28 augustus 1969. Als zesjarige bespeelt hij de gitaar. Dirk komt voor het eerst in contact met jazz op twaalf jaar, in een restaurant te Antwerpen. Hij speelt tegelijk zijn eerste noten op piano. Dirk Van der Linden speelt Hammondorgel, gitaar, piano en bas en is tevens leraar, producer en componist. Dirk Van der Linden is volledig autodidact. Hij speelt bij verscheidene jazzformaties in zowel binnen- als buitenland. Hij werkte samen met o.a. Clark Terry, Toots Thielemans, Deborah Brown, Red Holloway, Dan Barrett, Howard Alden, Tom Baker, Scott Hamilton, Mike Carr, Frits Landsbergen, Eddie Locke, Bruce Adams, Bob Barnard, Leroy Jones, Teddy Edwards, Charlie Gabriel, Mark Braud, Bob Mover, Gary Smulyan, Martijn Van Itterson, Carlo d’ Wys, Gianni Basso, Andy Cooper, Patrick Artero, John Barnes, Andy Cooper, Joe Muranyi, Charlie Antolini, Mighty flea Conners, David Paquette, Lilian Boutté, Danny Doriz, Mandy Gaines, Jesse van Ruller, Joke Bruys e. a. Dirk van der Linden is te horen op een 30 tal CD’s

Jean Van Lint (zang en contrabas). Als bassist met uitgesproken timing en muzikaliteit is hij een gevestigde waarde in de Belgische jazzwereld. Scat cat met warme crooner stem kreeg de swingfeel vanaf de wieg mee van zijn muzikale ouders. Jean is actief als frontman van de Swing Dealers waarmee hij onder meer optrad op Tanger Jazz in 2012. Hij speelde onder andere samen met Dave Pike, Leroy Jones, Phil Abraham, Charles Loos, Dany Doriz, Mark Murphy, Bruce Adams, Ivan Paduart, Roni Ben-Hur, Ben Paterson. Jean Van Lint is eveneens docent basgitaar en zang aan het muziekatelier Merelbeke en aan de Antwerpse Jazz Studio.

Stijn Wauters is jazzpianist. Hij studeerde klassieke piano en jazzpiano aan de muziekacademie te Eeklo en studeerde af aan het conservatorium van Antwerpen – richting Jazz en Lichte Muziek – met grootste onderscheiding voor jazzpiano. Stijn Wauters is pianist bij heel wat groepen: ‘The Jacquelines’, ‘The Swing Dealers’, ‘My Groovy Sisters’, ‘The Smoky Midnight Gang’, het ‘Marcelo Moncada Quartet’, ‘The Foodlums’,’The Big Ooh-bop-sh’bam’,het ‘Stijn Wauters Trio’, ‘The Boonx’ en diverse gelegenheidsformaties. Hij was ook verschillende jaren vaste pianist bij de groep ‘Daddy’s Darlings and the Big Bang Boys’. Naast zijn activiteiten als uitvoerend pianist is Stijn Wauters ook lesgever jazzpiano aan de kunsthumaniora van Brussel en aan de muziekacademie van Herentals.

Wilt u de concerten bezoeken? Kijk dan bij Concerten bijwonen.