Seizoen 2009-2010

9 mei 2010
Een week voor het Breda Jazz Festival kunnen we genieten van een absolute topbezetting. Naast de onvermoeibare voorzitter van ons Breda Jazz Festival Antoine Trommelen op sax en zullen voor ons optreden de Italiaanse pianist Paolo Alderighi en de nationale jazztoppers Bert Boeren op trombone en Hans van Oosterhout op drums.

Antoine Trommelen (sopraan-, alt- en tenorsaxofoon) is autodidakt en geniet internationale bekendheid als musicus in de Dixieland-, Swing- en Mainstream muziek. Hij is leider van diverse (jazz-) bands, heeft verschillende (solisten-) prijzen gewonnen en heeft met talloze internationale jazz-solisten opgetreden (Bob Wilber, Tom Baker, Dan Barrett, Bob Barnard, Leroy Jones, Warren Vaché, Harry Allen, George Probert, Dee Daniels, Bruce Adams, Gene Conners, Peanuts Hucko, Satoru Oda, Benny Powell, Wendell Brunious, Steve Yocum, John Allred, Roy Williams e.v.a.). Antoine heeft op nagenoeg alle Nederlandse Jazzfestivals opgetreden (inclusief het North Sea JF) en met nationale jazzgrootheden gespeeld (o.a. Pim Jacobs, Thijs van Leer, Greetje Kauffeld , Denise Jannah).Vijf maal is Antoine de leider geweest van de internationale Philips World Stars Jazz Band op het jazzfestival in Eindhoven. Ook is hij diverse malen lid geweest van de Euro Top 8. Buiten de jazzmuziek heeft Antoine 13 jaar deel uitgemaakt van de begeleidingsband van Guus Meeuwis. Antoine heeft opgetreden (ook voor radio/TV) in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Hongarije, Curaçao, Bonaire, Taiwan en Japan. Naast zijn optredens als jazz-muzikant is Antoine voorzitter van het beroemde Breda Jazz Festival, een van de grootste en oudste jazzfestivals in Nederland, met jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers.

Paolo Alderighi is geboren in Milaan in 1980 en studeerde op 19- jarige leeftijd af in klassieke piano aan het Conservatorio Guiseppe Verdi in Milaan. Daarna promoveerde hij op 25- jarige leeftijd aan de Universiteit van Bocconi Cum Laude op een proefschrift dat handelde over de muziekopname industrie in Italië en in het bijzonder over de jazz. Momenteel is hij docent aan de universiteit van Bocconi. In 2004 ontving hij de prijs voor het beste jonge talent op het Jazz Festival Breda, de Kobe-Street Award en maakte daarna verschillende tournees door Japan. Ook trad hij op op talloze podia in Europa. In Italië wordt hij algemeen beschouwd als de beste aankomende jazz pianist en ontving in 2008 de prijs Best New Jazz Act in de 2008 Italian Jazz Awards. Vorig jaar nam hij zijn derde album op, A Touch of Swing. Hij heeft samengewerkt met de volgende musici: John Allred, Carlo Bagnoli, Dan Barrett, Gianni Basso, Lillian Boutté, Gianni Cazzola, Franco Cerri, Evan Christopher, Colin Dawson, Bruno De Filippi, Tullio De Piscopo, Isla Eckinger, Giovanni Falzone, Alfredo Ferrario, Sandro Gibellini, Tiziana Ghiglioni, Dusko Goykovich, Eiji Hanaoka, Duke Heitger, Dick Hyman, Luciano Invernizzi, Tom Kirkpatrick, Eiji Kitamura, Ed Metz jr., Luciano Milanese, Gabriele Mirabassi, Lino Patruno, Ed Polcer, Valery Ponomarev, George Robert, Marcello Rosa, Randy Sandke, Antti Sarpila, Karin Schmidt, Paolo Tomelleri, Engelbert Wrobel.

Bert Boeren (1962 Vught) gold in koperblazend Nederland aanvankelijk als een soort van wonderkind. Na 3 jaar klassieke opleiding in Utrecht en 3 jaar studie bij Bart van Lier in Hilversum, deed hij zijn intrede in de fameuze Dutch Swing College band. Met die groep vaderlandse jazz-ambassadeurs is hij jarenlang wereldwijd onderweg en maakte hij 13 CD’s. In 1988, het laatste jaar van zijn opleiding werd hij al benoemd tot hoofdvakdocent aan de conservatoria van zowel Rotterdam als Den Haag. Van alle jazzmuzikanten is Bert Boeren wellicht degene met de meeste visumstempels in zijn paspoort. Met de DSC speelde hij o.a. in de U.S.A., de Sowjetunie, Australie, Hong Kong, Singapore, de Philipijnen, Nieuw Zeeland, Aruba en Zuid-Afrika. Daarnaast werd hij veelal door de NOS uitgezonden om ons land te vertegenwoordigen als solist op festivals van wereldfaam zoals het NordRing Festival en de European Jazz-Week. Ook nam hij plaats in de Eurojazz-Big Band en de EBU Big Band. In 1992 werd hij uitgenodigd als solist op het Classical Jazz Festival in Palm Beach (USA). Geen radio, TV- of platenstudio in Nederland of Bert heeft er wel eens opgenomen. Naast de genoemde 13 CD’s met de DSC stond hij regelmatig als solist voor zowel het Metropool-Orkest als de The Skymasters en maakte hij platen met o.a. het Rob van Bavel Octet, Bart’s Bones, The Swingcats, Cubop City Big Band, en Pim Jacobs. Maar ook voor een studioklus als anonieme begeleider van een popgroep (Doe Maar, Herman Brood, Marco Borsato) of voor een serie radiocommercials voelt hij zich geenszins te goed. En dat ondanks z’n riante lijst aan referenties van wereldnaam. We doen een greep: tot nu toe speelde Bert Boeren met o.a. met Scott Hamilton, Warren Vache, Clark Terry, Peter Appleyard, Arnett Cobb, Ferdinand Povel, Denis LeLoupe, Mark Nightingale, Toots Thielemans, Greetje Kauffeld, Hans Dulfer, Satoru Oda, Peanuts Hucko en Urbie Green. Vier prestigieuze awards vormden tot nu toe z’n internationale bekroningen: de Export Award, de Bird Award – beide met de DSC, de Peter Schilperoort Award en de Kobe-Jazzfestival Award in Japan.

Hans van Oosterhout is is geboren in Nederland in 1965. Hij begon drums te spelen op 7- jarige leeftijd. Na zijn middelbare school werd hij direct toegelaten tot de jazz afdeling van het conservatorium te Rotterdam. Al voor dat hij daar afstudeerde werd hem de positie van docent aan het conservatorium aangeboden, een positie die hij tot op de dag van vandaag vervult. Door de jaren heen heeft Hans zich opgewerkt tot een van de meest gevraagde drummers in Europa. Hij heeft opgetreden met Toots Thielemans, Philip Catherine, Ralph Moore, Mark Murphy, Spike Robinson, Nat Adderley, Bob Malach, Victor Lazlo, Lee Konitz, Rick Margitza, Denise Jannah, Dee Dee Bridgewater, Madeline Bell, Kenny Wheeler, Marlena Shaw, Benny Golson, Magic Malik, Red Holaway, James Moody, Bobby Watson, Nelson Veras, Harmen Fraanje, Benny Golson, Jesse van Ruller, Deborah Brown, Dee Daniels, The Metropole Orchestra, Kenny Werner, Pete King, Peter Hertmans, Chico Freeman, Von Freeman, Anne Ducros, David Sanchez, Johnny Griffin, Randy Brecker, John Scofield, Gino Vannelli en vele anderen. Momenteel treedt hij regelmatig op met Toots Thielemans, Philip Catherine-4, Hein van de Geyn’s Baseline, Harmen Fraanje, Enrico Pieranunzi-3, Cor Bakker, Bert van den Brink-3, Vaya Con Dios , Mona Lisa Overdrive, Gino Vannelli en Dee Dee Bridgewater. Met deze ensembles treedt hij overal op in Europa maar ook in de Verenigde Staten, Japan, Canada en Korea. Naast zijn podiumoptredens heeft Hans in de afgelopen jaren talloze opnames gemaakt: hij is te beluisteren op meer dan 70 CD’s. Zowel de critici als zijn collega musici waarderen Hans voor zijn grote flexibiliteit en zijn aanpassingsvermogen in vrijwel elke muzikale situatie. In 1998 koos het Belgische Jazz Magazine hem tot “Best European Jazz Drummer”. Op 21 maart 2010 zullen voor ons optreden Bart Wouters, Han Wouters en Jurgen Feskens. Bart is ook bekend als bestuurslid van het Breda Jazz Festival. Bart en Jurgen hebben we onlangs nog kunnen zien als leden van de Jazz Connection tijdens de Christmas Jazz Party in december 2009.

Bart Wouters is geboren en getogen in Etten-Leur, en is opgegroeid in een muziekaal gezin. Vanaf zijn 6de jaar is hij begonnen met pianoles. Hij heeft ook nog een jaartje drumles gehad van zijn neef Han waarmee hij nu in dit trio speelt! Op 15 jarige leeftijd heeft hij beide instrumenten ingeruild voor de basgitaar en is toen in zijn eerste bandje gaan spelen. In dat zelfde jaar mocht hij ook plaatsnemen in de Big Band van zijn vader. Toen hij zestien was is hij naar Rotterdam vertrokken voor een muzikale studie en daar is de liefde voor de contrabas ontstaan. Dat instrument heeft hij dan ook gestudeerd aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht. In de band Jazz Connection is hij naast bassist ook zanger en presentator. Daarmee speelt hij veel in Nederland en Europa maar ook ver daar buiten. Daarnaast werkt hij ook veel als freelancer bij allerlei orkesten, bands en muzikanten. Zoals: Guus Meeuwis, Frits Landesbergen, Andy Cooper, Antoine Trommelen, HoeDadSo, Jan Learbuch, de Bacchanten, en vele anderen. Daarnaast is hij bij sommige van deze orkesten, en nog een paar andere, muzikaal leider en schrijft hij ook veel arrangementen.

Han Wouters ging, na 10 jaar klassiek pianoles aan muziekschool St Frans in Etten-Leur, met als “hobby” drummen, in 1985 naar het Rotterdams Conservatorium met als hoofdvak “slagwerk lichte muziek” en als bijvak piano. Mei 1990 behaalde hij zijn diploma als uitvoerend- en docerend musicus. Vanaf 1985 speelde hij in verschillende bands en begeleidde vele artiesten in binnen– en buitenland, o.a. René Froger, Lee Towers, Oletta Adams, Toots Thielemans, The Platters en Marco Borsato. In maart 1991 viel hij in bij de vaste begeleidingsband van Rob de Nijs (toen de Springband, nu: Pur Sang), en sindsdien werkt hij mee aan alle theatertours en CD producties. Ook geeft hij sinds 1990 les op diverse muziekscholen waar hij ook regelmatig wordt gevraagd om slagwerk clinics te geven. Momenteel doceert hij 1 dag in de week “slagwerk en percussie” op het CKB in Bergen op Zoom. Tevens werkt hij als freelancer vaak mee aan tournees, concerten, projecten en aan talloze producties van verschillende bands of artiesten zoals Ruth Jacott, Robert Long, Cor Bakker,Paul de Leeuw, Guus Meeuwis, Helmut Lotti en Simone Kleinsma.

Jurgen Feskens (41) speelt sinds zijn zesde levensjaar trompet. Hij begon zijn muzikale loopbaan bij Harmonie Concordia uit Ginneken en studeerde daarnaast op de muziekschool Breda bij docent Hans Bloemen. Tijdens zijn diensttijd speelde hij bij het Fanfare Orkest der Koninklijke Genie. Veruit de meeste muzikale ervaring deed hij op in de lichte muziek bij jazzformaties als Savoy Jazzmen en Jazz Connection. Met het laatste orkest speelde hij in vele Europese landen als mede in het verre oosten.

24 januari 2010
Op deze zondag treedt het Schemerkelk Trio voor ons op. Heel toepasselijk want op 23 januari is het 100 jaar geleden dat Django Reinhardt is geboren. Het Schemekelktrio wordt voor deze gelegenheid aangevuld met de violist Paul Hendriks. De naam Schemerkelk is vrij vertaald uit het Zuid Afrikaans waarin het woord skemerkelkie wordt gebezigd, hetgeen cocktail betekent of in ieder geval iets zwaar alcoholisch tijdens de schemering, met een vette knipoog naar ons Nederlandse Cocktail Trio natuurlijk, hoewel de enige raakvlakken het aantal muzikanten en, gedeeltelijk, het instrumentarium zijn. In 1998 is het Trio opgericht na een sessie-optreden in Zundert georganiseerd door de Stichting Rhythm & Blues Breda tijdens de bluesroute , waarin toen ook niet geschuwd werd ook Jazzmuziek ten gehore te brengen , wat andersom ook vaak het geval is tijdens de in Breda zo bekende jazzuitspattingen. Het instrument wat excelleert in dit gezelschap is de accordeon gespeeld door niemand minder dan Kees Schoone .Kees heeft met talloze bekende artiesten opgetreden cq cd’s gemaakt en voelt zich zowel in de folk als in de jazz goed thuis, hetgeen zeer verrassende en eigengereide solo’s opbrengt. Op gitaar vinden we Gregor de Jong , die in 1987 teruggekomen uit Frankrijk (waar hij met diverse muzieksamenstellingen de podia in de Midi onveilig maakte), zich ging toeleggen op de gipsy swing, de muziek van de veel te vroeg gestorven Belgische zigeunergitarist Django Reinhardt, waarvan hij menig vertolker heeft leren kennen. Ook een graag geziene gast op jazz- en aanverwante podia , is bassist Hans de Vos, bekend van de Dordrechtse Hotclub Ghost Note, basleraar op de St Frans muziekschool te Etten Leur en een niet aan te slepen lange lijst van muzikanten waar hij mee gespeeld heeft. Het Schemerkelk Trio werkt zich schijnbaar moeiteloos door verschillende muziekstijlen zoals pop, brazil, en traditionele zigeunermuziek, maar de grote spil is toch de swing-jazz en dan met name die van de Hot Club de France zoals die gespeeld werd in de jaren 30-40 door de legendarische gitarist Django. Onder anderen heeft het Schemerkelk Trio artiesten begeleid zoals Zanger/gitarist Jan de Bruijn, zijn zus Anneke, Stella Domazos, zangeres en actrice Nicole Hermans, Chris Peeters en vele anderen.

Violist Paul Hendriks kan zich een leven zonder muziek niet voorstellen. Van jongs af aan houdt hij zich daar, net als nu naast zijn dagelijks werk als docent in het hoger onderwijs, dan ook intensief mee bezig. Zijn brede muzikale interesse betekent dat hij zich naast de jazz bezig hield en houdt met o.a. franse musette, de Argentijnse tango en klassieke kamermuziek ( in het Bredase kamerorkest Archi Amici) . Behalve de viool spelen ook de gitaar en piano daarbij soms een rol. Paul speelde eerder o.a. met “Travelin’ light” en maakt deel uit van Jazz-combo “mijnheer Dinges”. Voorts speelt hij regelmatig als gastsolist met het “Schemerkelk trio”.

29 november 2009
Naomi Adriaansz
(sax), Richard Frijters (bas) en Jeroen Koning (gitaar). Trio Adriaansz / Koning / Frijters is een swingend trio bestaande uit een drie jonge muzikanten: saxofoniste Naomi Adriaansz, contrabassist Richard Frijters en gitarist Jeroen Koning. Deze energieke muzikanten maken zich binnen de muziekwereld op verschillende gebieden verdienstelijk. Het drietal speelt o.a. met elkaar in het Naomi Adriaansz Quintet, maar ook afzonderlijk timmeren ze aan hun muzikale weg.

Naomi Adriaansz begon op haar 12e jaar met saxofoon spelen. Vanuit haar voorliefde voor jazz-, swing- en funkmuziek is Naomi zich vanaf haar 16e jaar volledig op deze muziekstijlen gaan richten. Ze maakt deel uit van diverse formaties waaronder Bogers Swing Collective, de Happy Feet Brass Band en haar eigen combo Naomi Adriaansz Quartet.
Naomi organiseert tevens elke 2e en laatste zondagmiddag van de maand jazzy jamsessies en workshops in het Hijgend Hert in Breda. Dit heeft haar de kans gegeven te spelen met veel vooraanstaande musici waaronder Harmen Fraanje, Dirk van der Linden, Mete Erker, Susanne Alt, Niko Langenhuisen, Peter Mingaars, Arno Krijger, Francien van Tuinen, Randal Corsen, Martin Verdonk, Ed Verhoef en Michiel Stekelenburg.

Jeroen Koning speelde enkele jaren als vaste gitarist in “Bernhard Berkhout’s Swingmates”, waarmee hij in 1989 een Edison in de categorie lichte muziek won. In de loop van de daarop volgende jaren begon Jeroen tevens contrabas en basgitaar te spelen. Hij musiceerde met o.a. Scott Hamilton, Rudy Smith, Ingram Washington, Ruud Brink, Frits Kaatee.

Richard Frijters is sinds jonge leeftijd gefascineerd door de gitaar. Van Peer Verschuren kreeg hij zijn eerste aanwijzingen op gitaar, maar open staan voor muziek in algemene zin was de belangrijkste les! De daar op volgende periode verdiepte Richard zich in velerlei muziekstijlen met de muziek van Django Reinhardt als leidraad. De behoefte om meer aan de basis van de muziek te staan, bracht hem naar de basgitaar en vervolgens de contrabas. Vooral de contrabas gaf hem de mogelijkheid om meer in het openbaar te gaan spelen. Richard heeft inmiddels met veel muzikanten gespeeld en hoopt nog lang van muziek te mogen genieten…

27 september 2009
Op zondag 27 september treden voor ons drie jonge musici uit België op. Jong, maar ondertussen al met een geweldige ervaring met vele verschillende jazzstijlen. Tom Callens (1982) studeerde saxofoon aan het Gents Conservatorium bij Frank Vaganée en daarna aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jeroen Van Herzeele en John Ruocco. Gaandeweg is hij zich gaan toespitsen op de tenorsaxofoon en dwarsfluit waarmee hij in stijlen zoals traditionele jazz, bebop, moderne jazz, funk, soul en chansons zich als een vis in het water voelt. Hij won tweemaal de “Jong Jazztalent Gent”-wedstrijden en andermaal de Brusselse “XL-jazz” wedstrijd met verschillende ensembles. In 2006 nam hij deel aan een Europese tournee met Guru’s Jazzmatazz. Hij speelde op het Montreux Jazz Festival, Blue Note Records festival te Gent, North Sea Jazz en tal van andere festivals, en dit met mensen zoals Koen De Cauter & zonen, Tcha Limberger, Fapy Lafertin, Jimmy Molière (Fats Domino), Joris Decock, Robert Veen, Harry Kanters, Dirk Van der Linden, Kris Defoort en Hans Van Oosterhout. Hij heeft in 2009 zijn eigen band “Aspect Ratio” opgericht waarin instrumentale souljazz gespeeld wordt. Daarnaast is Tom vooral actief in Lady Linn & her Magnificent Seven (pop, soul en jazz), aRTET (hedendaagse jazz), the Whodads (surf, mambo, latin) en de Vindaloo Five, New Orleans Jazzband met Joris Decock, Karel Algoed, Bruno De Groote en Frederick Van den Berghe.

Bruno de Groote (Gent 1974) is specialist in Amerikaanse roots stijlen zoals jazz, soul, funk, new orleans, blues en old school rock’n’roll maar bovenal een veelzijdige muzikant, die op elke bezetting zijn unieke stempel weet te drukken. Zijn gitaarspel is inventief en uiterst persoonlijk, maar blijft steeds gestoeld op traditie en vakmanschap. Hij studeerde aan het Gentse Conservatorium jazzgitaar. Liet zich voor het eerst opmerken tussen 1994 en 1998 met Belgische cult-rootsband Mambo Chillum. Toerde met El Fish, jamde met Afro Celt Sound System in de AB en speelde occasioneel met Bob French (New Orleans jazzdrummer en living legend bij o.a. Fats Domino), Lucien Barbarin, Wendell Brunious, Joris De Cock, Ad Van Beerendonck, Joep Peeters en vele anderen. Hij bestudeerde de samba van dichtbij op studiereis naar Rio de Janeiro in 2001. Jarenlang was hij het brein en de drijvende kracht achter Bruno de Bruxelles, zijn uitzinnige feest-jazz-soul band, waarmee hij intensief toerde en het met enkel een demo tot de betere Belgische en Nederlandse festivalpodia schopte. Componeert voor en toert regelmatig met verschillende theaterprojecten waar hij al zijn muzikale fantasieën kan botvieren : musette, soundscapes, klassieke invloeden, klezmer, free improvisatie, chanson enz. Toerde gedurende twee jaar met Lalalover, Belgische soul-poprevelatie in 2005. Momenteel vaste gitarist bij Raymond Van het Groenewoud en vast lid van de Amerikaanse begeleidingsband van Axelle Red.

Filip Vandebril is opgeleid als straatmuzikant met klezmer, transsylvaanse csardas en andere folkavonturen, een beetje rondgefladderd op conservatoria van Antwerpen en Gent, om afgeleid te worden door pop en rock avonturen met Babyjohn en Lais. Hij speelt nu bij het wereldvermaarde Antwerp Gipsy Ska Orkestra en The Valerie Solanas, alsook met Vlaanderens edelste dichter Andy Fierens. Vanmiddag zal u simpele, maar pure baslijnen aanhoren die je maag doen ronken om de honger te vergeten.