Seizoen 2011-2012

13 mei 2012
Festival Guests and Harry Kanters
. Net als vorig jaar treedt Harry Kanters (piano) een week voor het Breda Jazz Festival op met festivalgasten. Eddie Metz en Engelbert Wrobel zijn geen onbekenden op het Breda Jazz Festival, zij traden er al verscheidene malen op en wij zijn er trots op dat we ze (dankzij Barbara) hebben kunnen strikken voor Jazz at the Castle. Harry is, zoals inmiddels bekend verondersteld mag worden, een meester in talloze jazzpianostijlen en in de loop van de tijd hebben we hem ook nog gezien op accordeon en trompet. Kortom het is altijd een feest als Harry voor Jazz at the Castle optreedt. Er zijn op deze site al vele voorbeschouwingen aan Harry gewijd, bijvoorbeeld op 11 december 2010 en 17 mei 2009. De lat voor Harry ligt steeds hoger maar wij zijn er van overtuigd dat Harry het weer waar zal maken.

Eddie Metz (drums) werd geboren in Allentown, Pennsylvania en groeide op in Ann Arbor, Michigan. Toen hij drie jaar was kreeg hij zijn eerste set drumsticks van de drummer van de Dixieland band waarin zijn vader speelde. Op twaalfjarige leeftijd speelde hij voor het eerste als professional en is sindsdien niet meer gestopt. In 1982 toen hij het befaamde “Jazz Studies Program” aan het William Paterson College of NY volgde, toerde hij 6 maanden rond met het Count Basie Orchestra. Bekend om zijn “rock solid time” en swingende muzikale stijl, is Eddie als de favoriete drummer van veel jazzperformers geworden. Een korte lijst bevat namen als Dick Hyman, WarrenVache’, Jr, Chick Corea, Michael Feinstein, The Woody Herman Orchestra, Clark Terry, Arturo Sandoval, Scott Hamilton, Bill Allred, Bucky Pizzarelli, RalphSutton, The Tommy Dorsey Orchestra met Buddy Morrow, Eddie Higgins, Ken Peplowski, TommyNewsom, Wycliff Gordon, Kenny Drew, Jr., Bob Wilber, Kenny Davern, MiltHinton en vele anderen. Verder werkte hij met grote namen als Ella Fitzgerald, Mamas & Papas,Joe Williams, Sarah Vaughn, Bob Crosby, The Platters, Sammy Davis, Jr. The Drifters, Rosemary Clooney, Woody Allen, Patti Page en vele anderen.

De afgelopen 24 jaar Eddie woonde Eddie in Orlando, Florida waar hij 14 jaar werkte als muzikaal staflid van Walt Disney World. In het seizoen werkt hij daar ook als uitvoerend muzikant en daarnaast geeft hij clinics in de hele USA. Verder treedt hij wereldwijd op op Jazzfestivals en bij talloze andere gelegenheden. Eddie heeft gespeeld en getoerd met vele bekende bands en orkesten, onder andere met:The Count Basie Orchestra, The Jimmy Dorsey Orchestra, The Tommy Dorsey Orchestra, The Les Brown Orchestra, The Les & Larry Elgart Orchestra, The Warren Covington Orchestra, The Grover Mitchell Orchestra, The New McKinney Cottonpickers, Vince Giordono’s Nighthawks, Michael Andrew and Swingerhead, The Bill Allred Classic Jazz Band, Terry Myers Big Band Tribute to Benny Goodman, The Walt Disney World All-Star Big Band.

Engelbert Wrobel (rieten) (1959) viel al als kind op met zijn talent als klarinettist in een blaaskapel in zijn geboortestreek de Eiffel. Daarna begon hij zich voor jazz te interesseren en als scholier richtte hij al zijn eerste jazzband op: de Happy Jazzmen. Met dit orkest won hij al verschillende prijzen. Al tijdens zijn studie klassieke klarinet aan de hogeschool voor muziek in Düsseldorf werd hem een plaats in Rod Mason’s Hot Five aangeboden. Met dit orkest toerde hij drie en een half jaar door heel Europa voordat hij in 1989 zijn eigen Swing Society oprichtte. Zijn spel kenmerkt zich door een volle sound en een briljante techniek. Hij is een Multi-instrumentalist die er in slaagt om ieder instrument in de juiste stijl te bespelen. Zijn stijl is geworteld in de traditie van Benny Goodman en Barney Bigard op de klarinet en van ben Webster en Coleman Hawkins op saxofoon. Hij is er in geslaagd een eigen muzikale stijl en taal te ontwikkelen die recht doet aan de jazzhistorie dankzij een jarenlange bestudering van de klassieke swing en van de speelstijlen van zijn voorbeelden. Zij stijl op de altsaxofoon wortelt in de traditie van Benny Carter en Johnny Hodges terwijl deze laatste ook zeer herkenbaar is in zijn spel op sopraansax. Naast de Swing Society is Engelbert actief in een groot aantal jazzprojecten zoals bijvoorbeeld als Benny Goodman-solist in het King of Swing Orchestra. Hij speelde samen met vele groten van de jazz zoals Clark Terry, Harry Sweets Edison, Louis Bellson, Doc Cheatham, Chris Barber, Charly Antolini en Greetje Kauffeld.

18 maart 2012
Michael Varekamp, David Lukacks
en Jasper Soffers. Michael Varekamp (trompet, cornet, flugelhorn, vocals) (1968) is een jazztrompettist die zich thuis voelt zowel in de traditie van Louis Armstrong en Duke Ellington, als van in die van Miles Davis. Hij is zojuist terug van een tournee naar New York, waar hij voor de tweede keer in de fameuze jazzclub Birdland optrad. Op zondagmiddag 18 maart zal hij putten uit eigen werk waarbij vrijheid en traditie moeiteloos in elkaar overlopen, met inspiratie en creativiteit als voornaamste drijfveer. Michael Varekamp studeerde in 1996 Cum Laude af als uitvoerend en docerend musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij onder meer les had van Ack van Rooijen. Sindsdien reisde hij in verschillende formaties (Dutch Swing College Band, Fra Fra Sound) over vrijwel de gehele wereld. Onlangs verscheen zijn nieuwe album ‘Sehnsucht’, een duo-cd met pianist Rembrandt Frerichs

David Lukács (klarinet en saxofoon) (Breda 1978) begon met klarinetspelen op 11 jarige leeftijd. Toen hij 16 jaar werd ging hij al op de schnabbeltour en begon naast klarinet ook tenor-sax te spelen. Hij is inmiddels een klarinettist en saxofonist van ongekende klasse die ook internationaal opereert. Geboren in 1978 als zoon van een uitgesproken jazzliefhebber is de jazz hem met de paplepel ingegoten. Hij studeerde aan het Conservatorium in Den Haag bij John Ruocco, Barry Harris, Scott Hamilton en Lee Konitz. In 1998 won David de “Kobe Jazz Award” en tourde door Japan in 1998 en 1999. Op het North Sea Jazz Festival en in het Concertgebouw in Amsterdam bracht hij een ‘Tribute to Benny Goodman.’ Hij doceert in Lenk, Zwitserland.

Jasper Soffers (piano) is vanaf 2003 werkzaam als pianist bij het Metropole Orkest. Hij werd geboren in 1973 te Bergen op Zoom en studeerde aan het Conservatorium van Rotterdam. In 1999 behaalde hij het diploma met een extra aantekening cum laude voor het begeleiden. Zijn leesvaardigheid en zijn vlekkeloze techniek maken hem tot een zeer gewilde muzikant voor grote ensembles, studiowerk en de begeleiding van solisten, zoals Gino Vanelli, Bob Brookmeyer, John Scofield, Toots Thielemans, Oletta Adams en Herbie Hancock in een verbijsterende verscheidenheid aan muzikale situaties.
Jasper speelde op diverse jazzfestivals in Malta, Boston, New York (The Village Vanguard), Baltimore, het North Sea Jazz Festival, Moskou en St. Petersburg. Hij was ook te horen in Frankrijk, Bangkok, Pettaya (Thailand), Jakarta, Baku (Azerbeidzjan), Oekraïne en Mali (West Afrika). Jasper werkte samen met gevestigde muzikanten als Kenny Wheeler, Dave Valentine, Jerry en Ack van Rooijen en John Marshall. bovendien begeleidde hij Bud Shank, Bobby Shew, The New York Voices, John Clayton en David Liebman.

22 januari 2012
Dirk Van der Linden, Jean Van Lint en Dirk Dergent gaven reeds concerten in de meeste Europese landen alsook Amerika en Nieuw Zeeland. Het repertoire van dit trio bestaat uit de bekende nummers uit The American Songbook. Dirk Van der Linden is geboren te Antwerpen op 28 augustus 1969. Als zesjarige speelt hij al gitaar.
Dirk komt voor het eerst in contact met jazz op twaalf jarige leeftijd, in een restaurant te Antwerpen. Hij speelt tegelijk zijn eerste noten op piano. In 1989 besloot hij beroepsmuzikant te worden. Buiten gitaar en piano is hij ook Hammondorganist, bassist, producer en componist Hij speelde als muzikant bij verschillende theaterproducties van Blauwe Maandag Comp., K.V.S., K.J.T. en andere. Momenteel speelt hij bij verschillende jazzformaties o.a. in Swing Dealers, Peter Vandendriesche Kwartet, Chis Peeters Band, Sofie, Pascal Michaux Trio en Echo’s of Swing Orchestra. Hij werkte herhaaldelijk voor Radio en Televisie in binnen~ als buitenland.

Jean Van Lint (zang en contrabas). Een warme crooner stem, swingende “scat” solo’s en een grooving “walking bass” zoals grootmeester Ray Brown. Jean Van Lint vormt samen met saxofonist Vincent Mardens de kern van de Swing Dealers, een orkest dat zijn wortels vindt in de swingmuziek van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Dirk Dergent is een veel gevraagd drummer in allerlei bezettingen en allerlei stijlen. Buiten zijn concerten geeft hij full-time les aan de muziekacademie van Turnhout. Dirk concerteerde zowat in elk Europees land alsook in Amerika en is te beluisteren op verscheidene opnamen gaande van jazz, klassiek tot commercieel.

13 november 2011
Angela van Rijthoven, Emiel van Rijthoven
en Guus Bakker. Op 13 november treedt voor ons op de Bredase zangeres Angela van Rijthoven. Zij wordt begeleid door haar broer Emiel van Rijthoven op piano en Guus Bakker op bas. Ondanks hun betrekkelijk jonge leeftijd hebben deze drie musici al een uitgebreide en indrukwekkende staat van dienst.

Angela van Rijthoven (1970) begon op 9-jarige leeftijd met klarinetles aan de Stedelijke Muziekschool te Breda. In 1985 gaf haar muziekleraar op de Nassau Scholengemeenschap haar de gelegenheid om een stuk te zingen tijdens het jaarlijkse koffieconcert. Deze leraar, Frans Baljeu, begeleidde haar op piano terwijl Angela Love for sale zong, een jazz-standard van Cole Porter. In de week daaropvolgend deed Angela auditie bij een pop-band Take 5, werd aangenomen, en ziehier het begin van haar zangcarriere. In 1987 ging Angela zingen bij Brook ’86, een oude-stijl jazzorkest en ik 1988 werd Angela aangenomen op het Rotterdams Conservatorium. Met een mooi concert in theater Zuidplein te Rotterdam is Angela in 1994 afgestudeerd.

Hier een overzicht van een aantal dingen die Angela de laatste jaren zoal gedaan heeft:
* Tour door Indonesie, 3 maanden lang, met Groovin’High, samen met Katinka Hartkamp
* Diverse themafeesten voor de Arjan van Dijk-groep, meestal met Coda seven
* Leadzangeres ( 1993-2000) van The Coda Show Band o.l.v. Dinus Herrewijnen
* Vele tours met The Glenn Miller Revival Orchestra o.l.v. Wil Salden
* Optredens in Curaçao met The Jody Singers en Lee Towers
* Theater-op-maat productie met Karin Bloemen, o.l.v. Frank Bilsen
* Gastoptredens bij diverse oude-stijl jazzbands en big bands
* Backing vocal bij diverse artiesten in talloze radio-en t.v.-opnames
* Studio-zangeres voor diverse jingles (radio en t.v.) en c.d.-producties (o.a. met RobertLong). Daarnaast zijn er nog tal van andere projecten en initiatieven.

Eva Kieboom (zang) en haar buurman Emiel van Rijthoven (toetsen) hebben in 2002 Sensuàl opgericht. De band maakte zijn debuut in 2004 met de cd Acustico. Deze cd bevat traditionele Braziliaanse muziekstukken, in een bewerking door Sensuàl. Hun cover daarna van Janis Ians Fly too high kreeg veel aandacht van de media. De muziek van de Nederlandse geworteld band Sensuàl bevat een aanstekelijke mix van jazz, pop en wereldmuziek. Een unieke geluid van Portugese zang gemengd met sterke grooves en pulserende ritmes. Hun energieke concerten maken van Sensuàl een geweldige live band. Niet alleen de jazz liefhebbers, maar ook het jongere poppubliek omhelzen Sensuàl. De band speelde op vele festivals (o.a. North Sea Jazz) en maarke o.a. een theatertour met jazz-zangen Wouter Hamel. Voor hun tweede album Salvé met gastmuzikanten als Anton Goudsmit op gitaar en trompettist Eric Vloeimans ontvingen zij een Edison. Hun derde album Trinta is ook genomineerd voor een Edison, op 16 november 2011 zal de uitslag bekend gemaakt worden. Emiel is ook backup pianist voor de concerten van Giovanca en van Wouter Hamel.

Guus Bakker (1970 bas) begon gitaar te spelen op 11-jarige leeftijd en legde zich toe op de elektrische bas toen hij 14 werd. In 1989 begon hij te studeren aan het Rotterdams Conservatorium op elektrische bas én contrabas, een geheel onbekend instrument voor hem tot dat moment, als zijn belangrijkste onderwerp. Hij werd onderwezen door Wim Essed, Koos Serierse en Pieter Douma. Hij studeerde af in 1996. Guus is een druk bezette uitvoerende muzikant, zowel in de Nederlandse als in de Belgische muziekscene. Daarnaast geeft hij les bij de SKVR (Rotterdam) en de Stoep in Spijkenisse.

In Nederland treedt hij regelmatig op met o.a. Clazz ensemble, Dick de Graaf kwartet, DTX (a.o. Berthil Busstra, Spencer Croes), E.T. (Jeroen van Vliet), Pascal Vermeer kwintet en Wende Snijders. Als freelancer met o.a. Michiel Borstlap, Eric Vloeimans, Dick De Graaf, Ben Van Den Dungen en Jarmo Hoogendijk. In België met Tutu Puoane kwartet, Frederic Delplanq kwartet, Robin Verheyen trio, Quintessence, Pentachrome, Bruno Vansina kwartet. Als freelancer met o.a. Kris Goessens, Bart Van Caenegem, Kurt van Herck, Tom Van Dyck, Dré Pallemaerts, Mimi Verderame, Teun Verbruggen en Jazzisfaction.

25 september 2011
4 Wheel Drive
. Op 25 september zal Antoine Trommelen, de onvermoeibare voorzitter van het Breda Jazz Festival, optreden met 4 Wheel Drive (4WD). Ditmaal dus een orkest dat helemaal is ingespeeld. 4WD is een sensationeel kwartet uit Nederland met een hoogst ongebruikelijke samenstelling van sousafoon, saxofoon, trombone en banjo. Deze vier instrumenten produceren samen met hun spelers een geluid dat fris is en onweerstaanbaar swingend. Met slimme arrangementen en dynamische improvisaties brengt het kwartet ‘gevarieerde jazz’ die van New Orleans naar Swing en verder naar Bebop varieert. Altijd gespeeld met passie, altijd vol verrassingen. Hun sterke ‘drive’ (sorry, geen behoefte aan drums!) en de enorme inventiviteit van elke muzikant in hun solo’s, zijn de kracht van 4WD. Of ze nu in Hongarije spelen waar ze een zeer succesvolle tournee maakten, in Duitsland of in Nederland, 4WD garandeert dat het dak er af gaat!

Antoine Trommelen (saxofoon, zang). Virtuoos, bij voorkeur spelend op zijn oude gebogen sopraansax, maar ook op zijn geliefde tenorsax en met zijn onafscheidelijke sigaar; Al wordt dat wel wat lastiger met al die rookverboden. Antoine heeft een rijke muzikale geschiedenis en een grote toekomst. Hij heeft een zeer kenmerkende stijl van spelen en speelde met veel grote namen zoals Tom Baker, Dan Barrett, George Probert, Bob Barnard, Denise Jannah en Pim Jacobs. Hij heeft talrijke prijzen gewonnen als solist en hij speelde op jazzfestivals in Japan en in heel Europa. Onder zijn opnamen is een zeer geprezen CD met Canadese pianist Andy Fielding.

Eelco van Velzen (trombone) is met zijn dynamische geluid, dat zacht en warm kan klinken en dan weer schetterend en scheurend, vol van harmonische ideeën. Een briljante solist met geschoolde virtuositeit en een geweldig ‘team player’. Eelco heeft talrijke opnamen gemaakt o.a. met de legendarische Down Town Jazzband en Huub Janssen Amazing Jazzband. Wanneer zijn baan als universitair docent en zijn activiteiten als ondernemer in media & entertainment het toelaten speelt hij door heel Europa met Huub Janssen Amazing Jazzband, de Revival Jazz Band, de Reunion Jazzband, opgericht door voormalige leden van de Dutch Swing College Band, en met vele andere stersolisten op verschillende Europese jazz locaties.

Frank Bilsen (banjo, zang). In een zo ongebruikelijke line-up als 4WD is de banjo verantwoordelijk voor zowel ritme als akkoorden. Frank luistert zorgvuldig naar de solisten en begeleidt hen met smaakvol gekozen accoorden. Als solist en scat zanger overschrijdt hij voortdurend nieuwe muzikale grenzen. Na jarenlang werken als een professionele keyboardspeler in verschillende orkesten wereldwijd voorziet Frank momenteel in zijn levensonderhoud als componist.

Paul Habraken (sousafoon) is op zijn enorme sousafoon een ware goochelaar. Met zijn lyrische toon in zijn solo’s weet hij ieder publiek te boeien. De volgende minuut speelt hij zo snel als een contrabas met een enorme swing. Geen wonder dat Paul te zien is op vele jazz-podia. Wij kennen hem onder andere van zijn optredens met The Aces of Syncopation, een band waar hij vele optredens mee maakte en waarvan ook veel opnamen gemaakt zijn.