Jazz at the Castle Talent Award

Talent Award 2017

Op vrijdag 26 mei 2017 vond de Jazz at the Castle Talent Award plaats van 14.00-16.00 uur op het Avans Talent Podium op het Kerkplein. De winnende band is geworden: The Mods. De beste solist van 2017 is Tijn Nieuwstad op basgitaar. Foto’s van de Talent Award zijn te vinden via de volgende link en op de pagina van Jazz at the Castle op Facebook. Met dit project beogen de Nieuwe Veste, stichting Breda Jazz Festival en stichting Jazz at the Castle een bijdrage te leveren aan de verjonging van de Jazzscene in Breda. Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Interflon, sponsor van Jazz at the Castle.

Talent Award 2016

Op vrijdag 6 mei 2016 vond de Jazz at the Castle Talent Award plaats van 13.30-16.00 uur in de Spiegeltent. Met dit project beogen de Nieuwe Veste, stichting Breda Jazz Festival en stichting Jazz at the Castle een bijdrage te leveren aan de verjonging van de Jazzscene in Breda. Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Interflon, sponsor van Jazz at the Castle. De winnende band is geworden: Loos Bow Ties. De beste solist van 2016 is Pepijn Mouwen op saxofoon. Foto’s van de Talent Award zijn te vinden via deze link Voor meer foto’s wordt verwezen naar de pagina van Jazz at the Castle op Facebook.

De Jazz at the Castle Talent Award wordt financieel mogelijk gemaakt door Interflon.

Achtergrond

Drie organisaties hebben de handen ineen geslagen met als doelstelling het ontwikkelen van talent van jonge musici op het gebied van jazzmuziek. De Stichting Jazz at the Castle, de Nieuwe Veste en het Breda Jazz Festival hebben elkaar gevonden, om een project te starten dat zijn bekroning moet vinden in een optreden tijdens het Breda Jazz Festival, door het toekennen van een Talent Award aan het meest aansprekende talent.

Het project werkt als volgt. De Nieuwe Veste stelt uit haar leerlingenbestand van leerlingen jonger dan 25 jaar een aantal ensembles samen op het gebied van jazz- of aanverwante muziek. Deze ensembles worden in de aanloop naar het Jazz Festival intensief begeleid door docenten van de Nieuwe Veste. Deze ensembles presenteren zich tijdens het Jazz Festival op een Nieuwe Veste/Jazz at the Castle podium, op vrijdagmiddag op de Grote Markt. Een vakjury kiest dan die musicus uit die het beste aan eerder vastgestelde criteria als muzikaliteit, improvisatie, virtuositeit, samenwerking met andere musici, uitstraling e.d. voldoet. Er is een prijs voor het beste ensemble en een prijs voor de beste solist. De winnaars ontvangen naast de Award een geldbedrag dat besteed moet worden aan muzikale vorming, zoals extra lessen, masterclasses, instrumenten enz. Daarnaast krijgt de winnaar van de solistenprijs de mogelijkheid om op te treden tijdens een van de reguliere concerten van Jazz at the Castle op de KMA.

De Stichting Jazz at the Castle, de Nieuwe Veste en het Breda Jazz Festival willen jonge talenten stimuleren op het gebied van jazz en aanverwante muziek door het toekennen van een Talent Award en mooi geldbedrag aan de meest talentvolle groep en solist.

Talent Award 2015

Vrijdag 15 mei 2015 presenteerden leerlingen van de Nieuwe Veste jonger dan 25 jaar een aantal ensembles en werd de winnaar bekend gemaakt.

Het weer was mooi, het enthousiasme en de energie ruim aanwezig en de bands kwamen tot uitstekende prestaties. De vocalisten brachten zonder enige gĂȘne hun versies van jazzy en soulful gezongen composities en er werd door de jonge bandleden een soms verrassende draai aan gegeven. Susan Steevens zette met haar fijne timing en frisse dynamische geluid op de altsax en, ook belangrijk, tegelijkertijd haar duidelijke leiderschap van de zeer jonge blazerssectie een volwassen prestatie weg. Zij kreeg daarvoor terecht de solistenprijs. De ensemble prijs werd gewonnen door de laatste band, aangekondigd als A.K.A. Fudge. Nagenoeg alles klopte bij deze band. Prima zang, fijne sax solist, sterke arrangementen en bovendien een zeer hecht samenspelende ritmesectie met een goed gevoel voor dynamiek in de uitvoering. Grote klasse!

De Jazz at the Castle Talent Award wordt financieel mogelijk gemaakt door Interflon.

Talent Award
Talent Award

Talent Award 2015 2

Talent Award 2015 3

Talent Award 2015 4

Talent Award 2015 6

Talent Award 2015 5

Talent Award 2015 7

Talent Award 2015 8

Talent Award 2015 9

Talent Award
Talent Award